sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Ilmatyynyaluksella mudassa

Ilmatyynyalusretki Englannissa River Medwayllä.

Upea marraskuun ensimmäinen päivä ja aurinko lämmitti ilman ennätyksellisen lämpimäksi.
Näissä Halloween-päivän oloissa toteutimme mukavan ja mielenkiintoisen retken River Medwayllä, joka on Englannin kaakkoisen kulman pisimpiä jokia.Joella oli liukkaista nauttimassa yhteensä seitsemän ilmatyynyalusta. Vuorovesi oli alhaalla ja joen reunat olivat kymmenien metrien leveydeltä, puhdasta, liukasta, upottavaa mutaa.

Aluksia matkalla oli yksi TS3-ilmatyynyalus ja useita Flying Fishejä. Neitsytajollaan oli kaksimoottorinen alusuutuutemme Coastal Pro Twin. Lisäksi matkassa olivat yksi piskuinen, mutta hauska Snapper, yksi Marlin 3, yksi rakennussarjasta rakennettu Marlin 2 ja kaksi tehdastekoista Marlin 2 -ilmatyynyalusta.


Coastal Pro Twin on erillisillä nosto- ja työntömoottoreilla varustettu ilmatyynyalus. Sen kantavuus/avovedestä nousukyky on noin 350 kg. Jäältä tai muulta kovalta alustalta noustessa enemmänkin. Matkustajina ilmaistuna aluksen kapasiteetti on 3 - 4 henkilöä riippuen elintasosta.

Taivaalta tipahteli muutama pisara vettä juuri ennen lähtöämme, mutta kun olimme valmiina matkaan taivas aukeni aurinkoiseksi ja eikun nauttimaan.

 

HARRASTUKSENA ILMATYYNYALUKSILLA LIIKKUMINEN

Ilmatyynyalukset ovat Englannissa aivan erilaisessa käytössä kuin meillä Suomessa. Meillähän alukset ovat pääsääntöisesti hyötykäytössä ihmisillä, joilla on tarve liikkua heikoilla jäillä sekä ammattikäytössä pelastuslaitoksilla, saaristotakseilla yms.

Englannissa yksityisillä ihmisillä käytössä olevat ilmatyynyalukset ovat yleisesti harrastusvälineitä, joko aluksina, joilla on kiva leikkiä tai sitten luonnossa liikkumisen mahdollistavina laitteina. Saarivaltakunnassa ilmatyynyalukset ovat yleisimpiä kuin meillä Suomessa, onhan heillä palkittu ritarin arvonimellä ilmatyynyaluksien keksijä Sir Christopher Cockerell (sorry Toivo J. Kaario ja kaikki muut ilmatyynyaluksien keksijät ympäri maailman).

Yksi suuri syy tähän maiden väliseen eroon lienee siinä, että Suomessa on noin 700 000 venettä kesäisin käytössä eikä meillä ole vuorovettä kiusanamme. Neljä, viisimetrinen avovene on meillä yleinen ja käyttökelpoinen moneen menoon. Englannissa ei tuon kokoluokan veneitä paljon näy johtuen heidän meriolosuhteistaan. Monesti ihmiset, jotka haluavat liikkua vesistöissä, ovat valinneet ilmatyynyaluksen päästäkseen liikkumaan ilman laskuvesien aiheuttamaa haittaa.


DRIFTAUSTA LIUKKAALLA MUDALLA

Lähdettyämme liikkeelle ensimmäinen havainto oli, että joen vesi maistui suolaiselta. Toinen havainto olikin etteivät laskuveden paljastamat mutapenkereet häviä liukkaudessaan kotoisille jääpeitteillemme. 

Laskuveden paljastamat, mudan peittämät alueet ovat mielenkiintoisia liikkua. Penkereet ovat täynnä veden syömiä railoja. Railot ovat pääosin sen verran kapeita, että niistä pääsee hyvin ylitse kunhan vaan uskaltaa pitää kierrokset moottorissa päällä eikä ala hiljentelemään. 
Jos railon lähestyessä menee pupu pöksyyn ja päästää kaasun pois niin on likaisia hommia tiedossa. Aluksen jäädessä mutarailoon kiinni, ei siitä pois pääsy olekaan helppoa. Muta on todella upottavaa ja jos aluksesta astuu pois niin saattaa syntyä todellinen vaaratilanne mudan imaistessa sisäänsä.Railo voi myös olla niin leveä, ettei siitä pääsekään ylitse ja silloin on vaarana putoaminen railon pohjalle, jolla voi olla syvyyttä miehen mitan verran. Leijuiltaessa muta-alueella on pidettävä tarkasti silmällä mitä edessä on, vaaniiko siellä 50 senttiä leveä railonen vaiko parimetrinen vaarallinen railo. Päätös mennäkkö vai eikö mennä ylitse on tehtävä niin ajoissa, että aluksen suunnan saa muuttumaan ja vauhdin pysähtymään jos edessä oleva tilanne näyttää vaaralliselta.

HISTORIALLISIA KOHTEITA JA AARTEEN ETSINTÄÄFlying Fish -ilmatyynyalukset Deadman's Islandin rannassa

Ensimmäisenä kohteenamme oli Sheppeyn saaren kupeessa oleva Deadman's Island, jonne on aikoinaan kärrätty koleraan kuolleiden ruumiit. Mielenkiintoinen, historiallinen saareke keskellä nykyaikaa. Pääsimme saarelta jatkamaan matkaa ilman karanteenia. 

Seuraavaksi suuntasimme toiseen alueelta löytyvään 1850-luvulla rakennettuun linnoitukseen. Fort Darnet on pohjapiirrokseltaan pyöreä, siinä on ampuma-aukot 360 asteisesti joka suuntaan. Metrin paksuisen muurin omaava linnoitus oli vielä suojattu mahdollisilta hyökkääjiltä rakennuksen ympäri kiertävällä vallihaudalla.Tutustuttuamme tähän linnoitukseen otimme suunnaksi toisen vastaavan kohteen - Fort Hoon - muutaman mailin matkan päästä. Tälle matkalle kyytiini liftasi linnoitukselta yksi Treasure Hunter elikä aarteenetsijä, jolla ei ollut omaa ilmatyynyalusta käytössään. Hänellä oli mukana ämpäri, johon hän oli kerännyt löytämiään Rooman valtakunnan aikaisia (tieteellinen ajoitus puuttuu, tässä kohtaa uskottava löytäjän kertomaa) ruukun sirpaleita. Tämänkaltainen aarteenetsintä tuntuu olevan "yleinen" harrastus Britteinsaarten vuorovesialueilla. 


Saavuttuamme Fort Hoo -linnakkeelle matkaseurueemme nuorin jäsen oli rantaa lähestyessään löytänyt mudasta pilkottamassa vanhan teekannun. Puhdistuksen jälkeen tämä emaloitu teepannu ajoitettiin viktoraanisen ajan tuotteeksi, ei miksikään Made In China -valmisteeksi.

Kierreltyä aikamme tätä linnaketta oli paluun aika. Aurinko alkoi laskea ja noin 40 minuutin ajon jälkeen saavuimme takaisin lähtöpaikkaamme. Matkavauhtina pienessä myötätuulessa oli mukavat 25 solmua ja Marlin 3 kulki kuin unelma ilman mitään nyökkimisiä tai kuljettajansa kasteluja. 

Lisätietoa näistä historiallisista linnakkeista löydät tästä linkistä.

Lähtöpaikkaan palaamisen ja rantautumisen jälkeen pakkasimme alukset trailereille ja mutainen Ursuitin pelastautumispuku siirtyi muovipussiin odottamaan hotellin suihkussa tapahtuvaa pesua. Ursuit-pelastuspuku on muutenkin syytä pestä aina käytön jälkeen, varsinkin jos ja kun puku on joutunut roiskuvan veden kanssa tekemisiin. 

Paras tapa pelastuspuvun pesuun on mennä se päällä suihkuun. Mahtoi Ramsgaten Travelodgen siivooja ihmetellä mitä huoneen kylpyhuoneessa oikein oli tapahtunut, kun Ursuitti oli suihkunsa saanut.

Hieno retki, mutta tulipas tehtyä.


Vuorovesien vaihtelu saattaa olla jopa kymmeniä metrejä osissa Brittein saaria. Videolla liikumme matalan veden aikaan paljastuneilla mutapenkereillä
.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti