torstai 20. maaliskuuta 2014

MAAEFEKTIALUS vm. 1959

Vuonna 1959 Curtis Wright päätti sukunimensä edellyttämänä kehittää maaefektialuksen, jolla pystyisi liikkumaan jalat irti maasta. Amerikan armeija (ilmavoimat ;-) kiinnostui ideasta ja sitä  alettiin siirtämään herra Wrightin suunnitelmista, oikeiksi, toimiviksi aluksiksi (kuulostaa tutulta, kyllähän meilläkin intin miehet innostuivat ilmatyynyaluksista).

Yllä on mainosmiesten tuottamia kuvia Curtis Wrightin mullistavasta maaefekti"autosta". Todelliset, valmistuneet alukset olivat hieman vähemmän sujuvasti muotoiltuja. Aluksia valmistui kaksi kappaletta ja todellisuudessa niistä tuli aikamoisia möykkyjä. Noin 2,5 metriä leveä ja lähes 9 metriä pitkä pyöristetty laatikko kahdelle matkustajalle oli kaukana näistä mainosmiesten maalailemista unelmista.

Aluksiin oli voimalähteeksi ängetty kaksi 180 hevosvoimasta lentokoneen moottoria kehittämään tarvittava nosto- ja työntöpaine. Aluksien kyljissä oli venttiliit, joiden kautta ilmavirralla oli tarkoitus ohjata aluksen liikkumista, jopa jarrutus oli suunniteltu tapahtuvaksi näiden neljän venttiilistön avulla.

Armeija pysäytti aluksen kehittämistyön vuonna 1960 kahden prototyypin valmistumisen jälkeen. Autojen korvaaminen tällä, eräänlaisella ilmatyynyaluksella ei ollut toimiva idea. Aluksen koko, meteli ja käsiteltävyys ei ollut tyydyttävällä tasolla - katso oheisista videoista miltä meno näyttää.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti